Povratne povezave: zakaj so pomembne in kako do njih

Povratne povezave (ang. backlinks) so zelo pomembne za uvrščanje vaše spletne strani v Googlu.

Tukaj boste izvedeli vse o njihovih koristih, na kakšen način jih lahko pridobite in katerim napakam se morate izogniti. Če potrebujete pomoč, vam lahko pridobimo veliko povezav na vašo spletno stran.

Zakaj so povratne povezave pomembne?

Vpliv na uvrstitev v iskalnikih

Med več kot 200 faktorji, ki vplivajo na uvrstitev strani v Googlu in drugih spletnih iskalnikih, je število povratnih povezav in njihova kvaliteta še vedno med najbolj pomembnimi.

To je tudi glavni razlog zakaj je potrebno na vsako spletno stran pridobiti čim več povratnih povezav.

Ni pa edini, saj imajo povezave tudi številne druge koristi.

1. Obisk preko povezav

Z ustvarjeno povezavo lahko obiskovalci tudi direktno pridejo na vašo stran. Tako tudi vi dobite dodatne obiskovalce, glede na to, da gre običajno za sorodno vsebino, jih lahko štejemo med kvalitetne obiskovalce. Še posebej, če so strani z vašo povezavo dobro obiskane.

2. Utrjevanje blagovne znamke

Povezave se običajno pojavljajo na drugih straneh v obliki člankov, novic, prispevkov. Tako v teh primerih prihaja do opisov, ki so povezani tudi z vašim podjetjem in objavo vašega imena ali blagovne znamke.  Bralci si vsebino lahko zapomnijo in se naslednjič, ko to potrebujejo, spomnijo na vaše podjetje.

3. Povezave v imenikih in virih

V kolikor se vaše podjetje pojavlja na straneh, ki združujejo ponudnike neke panoge, lahko novi obiskovalci tudi za vas izvejo na tak način. (npr. vaš računovodski servis se pojavi na seznamu ponudnikov v Mariboru).

Podobno je v primeru priporočanja podjetja na spletu, kjer se velikokrat doda tudi povezava do podjetja. (Npr. bloger napiše zapis o vašem izdelku).

4. Povečana avtoriteta vaše strani

Vsaka spletna stran na spletu ima določeno avtoriteto, ki se ovrednoti na različne načine. Na splošno se avtoriteta strani povečuje s številom povezav, ki vodijo na vašo stran.

Kako lahko pridobite nove povezave?

Povezave na spletno stran lahko pridobite na veliko načinov. Pri tem moramo ločiti ali želimo pridobiti povezavo zaradi višjih pozicij v iskalniku ali drugih koristi, ki smo jih našteli zgoraj.

Za višje pozicije v iskalnikih namreč štejejo samo t.i. “dofollow” povezave, medtem ko so povezave iz socialnih omrežij, forumov, … večinoma “nofollow” in na to nimajo vpliva.

Možnosti za povezave:

 • objave na straneh z novicami
 • povezave na partnerskih straneh s katerimi sodelujete
 • objave blogerjev
 • povezave iz drugih spletnih strani, ki pokrivajo vašo panogo
 • spletni imeniki in viri storitev
 • storitveni ponudniki
 • forumi in druge podobne strani (previdno!)

Napake pri povratnih povezavah

 1. Slaba kvaliteta: Samo zato, ker je povezava mogoča, še ne pomeni, da bo dobro vplivala na vašo stran. Lahko tudi negativno, saj povezave iz slabih strani, strani z vsebino za odrasle, piratskih strani ipd. vaši strani ne bodo koristile. Takšnim povezavam se moramo izogibati in jih odstraniti (tudi če jih je objavila neznana oseba).
 2. Povezave brez vrednosti – “nofollow”: Google loči med različnimi tipi povezav: dofollow, nofollow, sponzorirana povezava in še kakšna. Medtem ko dofollow povezava prenaša del vrednosti obstoječe strani na vašo, jih nofollow in povezave označene kot sponzorirane ne prenašajo. Tako imajo takšne povezave bistveno manjšo vrednost.
 3. Večkratne povezave iz enake domene: V preteklosti so bile zelo popularne povezave iz spletnih forumov, kjer ste lahko pod svoj “podpis” dodali povezavo do svoje spletne strani, le-ta pa se je nato pojavil pod vsemi vašimi objavami na forumu. Tako ste lahko skozi čas ustvarili tudi 100 in več enakih povezav, kar se močno odsvetuje.
 4. Izbris povezave: V kolikor sami gradimo povezave na našo spletno stran, ugotovimo, da je to lahko zelo zapleten in zahteven proces. Še večja je težava, ko nam povezavo, ki smo jo s trudom pridobili, čez nekaj časa izbrišejo, ker se je npr. spletna stran spremenila, ukinila ali zamenjala lastnika.
 5. Prehitro pridobivanje novih povezav: Pri pridobivanju novih povezav moramo biti tudi previdni, da jih ni preveč naenkrat. Koliko je primerno, je odvisno predvsem od tega, koliko povezav naša stran že ima. Če jih ima bolj malo, moramo začeti postopoma (ne več kot kakšnih 5 na mesec).

Pri novih povezavah vam lahko pomagamo

Čeprav je iskanje novih možnosti za povezave nujno potrebno za vsa podjetja, ki želijo več obiska na spletni strani, se zavedamo, da je lahko za večino to zelo zahteven proces.

Zahteva veliko časa, nekaj znanja in izkušenj. V tujini je visoka tudi cena, saj lahko presega 200€ za vsako posamezno povezavo.

Tako smo se odločili, da naše več kot 10-letne izkušnje pri pridobivanju povezav ponudimo tudi ostalim lastnikom spletnih strani.

Nekaj podrobnosti o povezavah:

 • na lastnih domenah: povezavo, ki jih pridobimo so na samostojnih domenah in ne na straneh, kot so Wix, WordPress.com, Blogger.com, Tumblr ipd.
 • v obliki članka: vse povezava so v obliki članka, napisanega na temo okoli vaše dejavnosti, aktivnosti ali podjetja, kar sodi med najbolj kvalitetne oblike povezav.
 • najboljši način povezav: povezave vam pridobimo na način, ki po naših izkušnjah velja za najboljšega, tako da bo vaša spletna stran pridobila na Google pozicijah na varen in dolgoročen način.

Paketi povezav s članki

 • Paket 10 povezav: 139€ za eno leto ali 347€ za vedno*
 • Paket 20 povezav: 279€ za eno leto ali 697€ za vedno*
 • Paket 30 povezav: 399€ za eno leto ali 997€ za vedno*

* Za vedno pomeni, da bo povezava aktivna dokler bo stran obstajala v naši lasti. Garantiramo 5 let od objave ali jo nadomestimo z drugo.

Objave v obliki člankov

Vse povezave se objavijo v obliki člankov. Članke vam napišemo mi. Gre za klasične SEO članke, ki opisuje vašo panogo, dejavnost, storitve ali izdelke v dolžini cca. 300 besed. Na spisane članke ne sprejemamo reklamacij.

Članke lahko napišete tudi sami ali pa jih za vas napiše nekdo drug in nam jih posredujete. V tem primeru prejmete 4€ popusta na povezavo.

Garancija najnižje cene

Naše cene za povezave ne bodo nikoli nižje, kot so navedene zgoraj. Jih pa bomo, ko se poveča avtoriteta strani, nekoliko povišali. Tako je zdaj najboljši čas za naročilo povezav, saj si s tem zagotovite nižjo ceno, vrednost strani (in s tem vaših povezav) pa bo sčasom naraščala.

V primeru letnega plačila ostane cena za vas enaka, kot ste jo imeli ob prvem naročilu.

Izpolnite obrazec za naročilo povezav

Če na kratko povzamemo o povezavah

Kaj so povratne povezave?

Povratne povezave so HTML povezave, ki so objavljane na drugih straneh in vodijo na vašo spletno stran ali katero od podstrani.

Kako nam lahko povezave koristijo?

Kvalitetne povezave nam lahko povišajo pozicijo v Googlu, tako da nas pri iskanju pod določeno ključno besedo najde več ljudi.

Kakšne so ostale prednosti povratnih povezav?

Zraven boljših uvrstitev v iskalnikih, nam povratne povezave izboljšujejo ime blagovne znamke, omogočajo direkten obisk naše spletne strani preko povezave in na splošno utrjujejo ime našega podjetja z določeno panogo ali storitvijo.

Kje lahko dobimo povezave za našo stran?

Povezave lahko dobite na drugih spletnih straneh, blogih, forumih, spletnih imenikih in podobnih straneh.

Povratne povezave lahko zelo koristijo spletni strani